joi, 28 august 2014

A da si a vrea. A vrea sa primesti.

Citeam pe blogul lui Radu F. Constantinescu ca "nici femeia, nici barbatul nu sunt in primul rand datori fata de fericirea celuilalt." Si m-a palit o inspiratie. Slava Domnului.

Nu este ceva cu care sa fiu mai in si de acord. Ei sunt in primul rand responsabili de fericirea proprie, a lor, a fiecaruia. De gradul lor de respect de sine (care ar trebui sa fie mereu in crestere, ca din ãsta nu strica NICIODATA sa ai). Nu poti cere celuilalt sa simta pentru tine si sa-ti dea ceva ce tu insuti nu ai pentru tine.

Fiecare Om este un Univers in sine. Nu poti afirma: "centrul Universului (meu) esti tu"! De la mine ai un "marsh mah ca mananci ceva ce-ti face gura sa miroasa urat!" Centrul Universului este mereu inauntrul lui, nu in afara.

Este logic sa fie nefericite ambele categorii de oameni: cei care dau totul si cei care nu dau nimic dar vor totul. Viata este despre echilibru, despre complementaritate, despre "nu-mi fa mie ce nu ti-ar placea sa-ti fac tie!". Dar daca totusi iti place sa faci nimic n-ai vrea sa faci in alta parte? Si iarba are dreptul sa creasca si sub tine nu are lumina...Stii, chestia aia de este esentiala la fotosinteza!?

E de bun simt ca atunci cand primesti, sa zici cel putin multumesc daca nu chiar sa dai si un pupic. Si faptul ca nu ai avut 7 ani de acasa intr-o Acasa care sa te fi invatat sau unde sa fi vazut, nu este nici o scuza sa fii badaran(ca). Exista notiunea de autoeducare, valabila pentru toate aspectele vietii. Geniile lumii nu au frecventat clasele primare la scoli de renume.

E frumoasa teoria care zice ca trebuie sa dai fara astepti sa primesti in schimb. Asta inseamna ca trebuie sa fii izvor nesecat de...orice si de tot ce trebuie, oricand, pentru orice. Obositor sau ce? Si sa nu astepti reciprocitate ca e pacat sa iti doresti asta. Altruistu' lu' peste prajit! Afla teoria ca Omului îi e dat sa greseasca, da? Si daca a vrea sa primesti este un pacat...well. Traim intr-o lume majoritar pacatoasa. Si ne simtim bine asa.

Doar Moartea ia si nu ii cere nimeni socoteala. Nici multumesc nu zice si zi mersi ca nu iti da un pupic. Si tot nu se mai supara nimeni pe ea, atat ar mai lipsi, sa ii facem Mortii educatie! Dar e Doar una. Vine Doar o data. In rest, avem tot Doar o Viata. De ce se o dam gratis aiurea, tuturor si cu riscul sa nu fie nici macar apreciat gestul?