marți, 27 ianuarie 2009

Romania - incotro?

Situatia e de asa natura incat petrec mult timp acasa. Si asta nu se va termina curand. Drept urmare, cred ca am facut un obicei (uneori pare a fi prost!) sa ma uit foarte mult la stiri si dezbateri pe diverse teme interne, nationale si internationale, cand apare cate ceva. Si, sa zicem, mai stiu despre ce se intampla in Guvernul ce ne conduce si in tara, in general.

Capul de afis in zilele acestea la tinut moartea unui anonim domn Constantinescu in unul din mirabolantele spitale, din tara de kkt in care ne ducem traiul, si anume Spitalului Judetean de Urgenta Slatina. Om care a fost plimbat intre sectii timp de 4 ore fara a fi bagat in seama de nici un halat alb. Intr-un final si-a dat obstescul sfarsit Doamnei in negru si a scapat, fara voia lui, de mizeria acestei vieti.
La Galati, un bebelus nou nascut pleaca acasa cu ruptura de femur neobservata de nici un doctor. Parintilor li se serveste gogoasa ca umflatura de la picior e din cauza vitaminei K administrata. Si asa vad cum copilul "urla ca din gura de sarpe" la fiecare schimbat de scutec sau la orice alta miscare. Cand se hotarasc si merg la control afla cu stupoare ca la nici doua saptamani bebelusul lor a suferit o ruptura de os. Ce faci atunci ca parinte? Pe cine omori prima data? Pe cine tragi la raspundere?

Exemplele pot continua. Cutia Pandorei este plina de asemenea exemple din sistemul de sanatate romanesc.

Cum e posibil asa ceva? Ei, uite asa!

In toata aceasta nebunie, situatie absolut SF-ista si mai rau de atat, se aud mii de voci: unele care dezvaluie mii de alte cazuri de abuz in spitalele din Romania, altele care incearca sa aduca scuze la adresa cadrelor medicale: "personal insufient" este cea mai frecventa; alta bineinteles, da vina pe bolnav (si am observat ca aceasta concluzie e trasa de cadre medicale!!!) - faptul ca se merge pentru orice durere la camera de garda, la urgente, chiama repede salvarea, in loc sa se treaca mai intai pe la medicul de familie si de asta se fac cozi la urgente si sunt suprasolicitate cadrele medicale, care, de altfel, sunt "de buna credinta" si abia asteapta sa-si faca datoria!!! Se vede ca acestia nu au mers vreodata in viata lor la medicul de familie care:
1. are un program gen: L,Mi,V de la 08:00-14:00 si Ma, J de la 13:00-20:00.
2. nu respecta programul nici picat cu ceara. Daca te duci de la 08:00 poti sa fii sigur ca vine de la 09:00, 15 minute mai astepti pana se acomodeaza si apoi incepe consulturile.
3. pentru o parafa pe vreun concediu sau vreo trimitere astepti cu orele pentru ca dna/dra asistenta nu se oboseste sa iasa la usa si sa intrebe: "Idiotilor care imi platiti salariul, ce va doare? De ce asteptati aici? Va pot ajuta cu ceva?"
4. plafoanele pentru compensate sunt sublime dar lipsesc cu desavarsire.
5. medicii de familie nu au program de noapte si cine a mai pomenit, auzi, sa deranjezi medicul noaptea pentru ca tu crezi ca o sa mori de durere? s.a.m.d.

Traim intr-o tara care este in picaj liber. Directia e de mult pierduta de catre conducatorii incompetenti care s-au perindat in scaunele confortabile si calduroase de la Cotroceni, PiataVictoriei si Casa Poporului, carora nu le-a pasat, nu le pasa si nu le va pasa niciodata decat de propriul buzunar si propria bunastare! Ies pe sticla si mint cum respira. Au tupeul sa-si reproseze unii altora situatiile grave din tara, dand vina fiecare pe celalalt atunci cand osul nu mai e in posesia gurilor lor hulpave si burtilor lor vesnic nesatule. Te apuca scarba cea mai mare cand ii auzi si vezi!

Incotro ne indreptam? Spre nicaieri! Si strainatatea e in criza asa ca nu mai primeste sclavi din lumea a treia... Pentru ca asta suntem: lumea a treia.

O tara frumoasa Romania ...... pacat, maaaaaaaaaaaaaare pacat ca e locuita .... de romani!