joi, 1 iulie 2010

Urasc tigara! Sunt in campanie...

... in puternica si acerba campanie anti-tabac!!! Cred cu tarie in puterea si capacitatea fiecarui fumator de a se lasa de drog! Sunt convinsa ca viata de dinaintea dependentei era mult mai sanatoasa si mai fericita! Si atunci? De ce fumezi?
Cum te simti atunci cand fumezi? Te-ai gandit vreodata la asta? Cum te simti atunci cand fumezi? Scrie pe-o hartie ca sa constientizezi mereu acele sentimente. Te simti cool? Jmecher? Pari matura, interesanta? Cum scoti tu tacticos si elegant fumul pe gurita ta rujata frumos si atent... sau nerujata!
Crezi ca te linisteste intr-o situatie stresanta si nelinistita a vietii? Iti alina cu ceva durerea sau diminueaza stresul? Daca raspunzi cu da la aceste intrebari inseamna ca iti place sa te amagesti singur. Inseamna ca te minti singura si nu esti capabila sa spui "sunt mult mai buna de atat, pot mult mai mult ! POT sa ma las".
Dependentele nu dau niciodata cu plus... Cred ca am mai zis-o. Dependenta de drog iti face viata mai stresanta. Dependenta te marginalizeaza. Dependenta iti intuneca judecata corecta si sanatoasa! Dependenta te face ne-Om! Iti alunga frumosul din viata inlocuindu-l cu urat: respiratie urata, aspect urat, fel de a fi urat datorat interiorului uratit, cu fiecare fum, care iese la suprafata si arata ce poate sa faca otrava unei vieti frumoase...

Tutunul te rapeste! Te rapeste vietii! Stii ca fiecare tigara iti reduce substantial din speranta de viata! Si totusi o fumezi! De ce alegi sinuciderea lenta si pe termen lung? Cu ce esti mai bun decat cel care alege sa se arunce de la etajul 10? Cu nimic!

Tutunul te rapeste de langa oamenii pe care ii iubesti cel mai mult! O data ca facandu-ti atata rau tie nu vei petrece alaturi de ei pana tarziu in viata! Sau imagineaza-ti ca mergi cu copilul tau la un control de rutina si iti spune drul ca are cancer pulmonar cauzat de fumatul pasiv! Tu iti omori dragii! In acest cel mai tragic scenariu. Dar tu, in dependenta ta si in morgana fericire pe care crezi ca ti-o provoaca, nu vezi sau refuzi sa vezi suferinta psihica pe care o cauzezi celui/celor de langa tine. Gandurile ca ti s-ar putea declansa vreo boala nenorocita din cauza fumatului il macina cu fiecare tigara pe care te vede ca o aprinzi si dublu cu fiecare tigara pe care nu te vede cand o aprinzi dar pe care o aprinzi si stie ca o aprinzi. Gandul ca nu va fi fericita alaturi de tine pana la adanci batraneti tocmai acum cand te-a gasit nu o lasa sa doarma linistita.

Nu ti-e necesar in fericirea vietii sa fumezi! Daca te gandesti cu adevarat la gustul infect si mirosul puturos ce il emana si care te invaluie permanent nu cred ca mai poti afirma cu tarie si convingere ca iti place!

Daca iti privesti degetele in care tii tigara si le vezi culoarea galbena de ceara du-le, te rog mult, la nas si miroasa-le si du-le si la gura si gusta-le! Iti place? Nu? Tutunul le face asa!!!

Cand dai mana cu vreo doamna la serviciu, cu o colega sau partenera de afaceri, de dans nu ti-e jena? Unele Femei (nu neaprat fumatoare) folosesc un truc: se dau cu parfum pe maini astfel ca, dupa intalnirea cu ea, daca iti mirosi mana, vei simti parfumul. Si te vei gandi la ea cu placere. Ia ghici cum se gandeste ea la barbatul care i-a impregnat manuta ei fina cu miros gretos de tigara! Cu dezgust!

Uita-te la dintii tai patati galbui, ce rasar (aproape hidos la unii) cand deschizi buzele in zambet! Nu ti-e jena? Tutunul ii face asa!

Nu ti s-a intamplat ca cineva, partenerul de conversatie, sa se indeparteze de tine in momentul in care i te adresezi? Ba da? Inseamna ca iti ... putea gura a tutun!

Tu, draga mea, esti tanara! N-ai observat ca tenul tau nu e asa luminos cum era odata - a se citi "inainte de a incepe sa fumezi" ? Parca e asa, tern, fara acel... glow! Si parca ridurile alea fine de expresie sunt cu fiecare privire in oglinda, mai adanci si mai vizibile. A nu, nu le vezi! Dimineata cand te trezesti te duci si bagi repede tigarea. Apoi dai repede cu apa pe ochi, te stergi repede si pui miraculosul si a-toate-acoperitorul fond de ten. Si respiri fals usurata. Inca o dimineata in care te-ai mintit ca esti frumoasa si fresh! Daca nu folosesti fond de ten te tanguiesti in consolare ca anii isi lasa amprenta asupra ta si incepe sa se cam vada! Poate o sa-ti cumperi o crema regeneratoare. Asta daca iti mai raman bani dupa ce ti-ai luat tigari. Daca nu... cine te vrea te place-asa, nuo?

Si in oglinda mare nu te-ai mai privit de mult goala sa-ti vezi pielea... Esti pudica, da! Si nu te gandesti acum la a avea copii. Iti doresti dar deocamdata te indopi ca puiul de crescatorie cu anticonceptionale si il vei face la "momentul potrivit". A, cum? N-ai citit prospectul la pastile sa vezi ca tutunul favorizeaza, in combinatie cu anticonceptionalele, diverse probleme de sanatate cum ar fi tromboze si probleme cardiace? Ba da, ai citit, dar sunt atatea false consolari incat nu dai atentie la asa ceva. Nimic nu se compara cu placerea fumatului! In ignoranta ta crezi ca daca te lasi cand o sa ramai insarcinata totul va fi ok. Dar fara sa te gandesti ca s-ar putea sa nu ramai. Sa iti doresti atat de mult acel copil dar care nu va veni. De ce? O fi pentru ca ti-ai batut joc de sanctuarul care e corpul tau? Da, da! Asta faci! Iti bati joc de ceva frumos si pui in pericol sanatatea eventualului copil. Pentru ca mai mult de 50% din copii a caror mame au fost sau sunt fumatoare au sanse sa se apuce de fumat! Cum te gandesti sa dai socoteala in fata Constiintei Universale pentru faptul ca ai provocat suferinta constienta cuiva care ti-a fost trimis in grija spre crestere si indrumare spirituala? Nici la asta nu te gandesti...

E prea complicat. Si apoi chiar daca ai vrea nu poti. Nu poti gandi dincolo de dependenta "incetosanta" de memorie, de ratiune. Singura ta ratiune acum este urmatoarea tigara! Si atat! Si daca nu o ai e de rau!

Astea sunt doar cateva aspecte vizibile ale dependentei de tigare! Intreaba un doctor legist cum arata un corp de fumator pe dinauntru. Singurul raspuns posibil: URAT! Da, urat! Dezgustator! Dar hei, cine te vede pe dinauntru, nu?

Lasa-te de fumat! Este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine in viata asta! Mai ales acum cand ai atatea sanse de reusita pentru ca gasesti ajutor oriunde in jurul tau! Ai atatea motive! Dintre care cel mai important estu TU! Prin importanta pe care o ai pentru cei care te iubesc si care te vor bine, sanatos si indelungat in zile alaturi de ei!

Poti sa o faci si puterea de care ai nevoie este in tine! Si cand vei constientiza ca nu pierzi nimic daca te lasi de fumat, ba dimpotriva, ai enorm de mult de castigat atunci vei reusi cu adevarat si fara sanse de recidiva. Hotaraste-te si fii sigur pe tine ca nu vei mai pune niciodata tigara in gura si totul va veni de la sine. Pare a fi usor si poate fi. Poate nu e dar asta depinde numai de tine! Pentru ca TU POTI! Pentru ca TU ESTI STAPANUL SI JUPANUL VIETII TALE! Nu drogul! Asa cum i-ai permis sa te distruga, distruge-l! Asa cum i-ai permis sa te incatuseze, elibereaza-te! POTI SA O FACI! Nici macar nu e vorba de vointa! Trebuie doar sa constientizezi ca NU AI NIMIC DE PIERDUT, DOAR DE CASTIGAT! Si asta o stii si tu, motiv in plus sa te lasi de fumatul care te poate ucide cu acordul tau! Rupe relatia cu tigara si vei fi liber! Ea nu va suferi deloc, iar tu vei descoperi ce bine ti-e fara ea si ce fericit poti fi tu si cei dragi tie! Nu te costa nimic si mai si castigi la sigur!

Nu ne nastem dependeti de nimeni si nimic. Devenim dar numai cu acordul nostru direct si constient consimtit!

Un mesaj din partea celor care te iubesc: TU ESTI IMPORTANT PENTRU MINE! Iar dependenta de tutun mi te rapeste in mod nesimtit si nedrept! De ce nu sunt mai important decat tigara? Nu inteleg DE CE FUMEZI! Nu trebuie. Te imbolnaveste si nu te vei mai plimba cu mine de mana prin parc atunci cand vom avea 70 de ani! Pentru ca da, ii vom ajunge. Nu le vei arata nepotilor giumbuslucuri si nu le vei vedea zambelete rapitoare. Si nu vei fi alaturi de fiul tau cand va avea succes afacerea lui, la care a muncit atat de mult. Si nu vei putea fi prima care saruta bebelusul pe care fiica ta tocmai l-a adus pe lume. Si noi te vrem aici, prezent in viata noastra cat mai mult posibil. Te iubim.

Pentru muza si inspiratie am citit asta. Cunostinte si prieteni s-au lasat dupa ce au citit. Mama unei prietene s-a lasat dupa 40 de ani de fumat. Eu m-am convins ca nu am nici un motiv pentru care sa mai pun vreodata tigara in gura. Mentionez ca am cochetat cu tigara dar dupa fiecare fumat ma faceam proasta singura, dupa care ma duceam sa ma spal pe dinti si in special, pe limba, sa indepartez infectul gust pe care mi-l lasa. Si ma intrebam ce Dumnezeu mi-o fi trebuit sa fumez? Inraita n-am fost niciodata dar asta si pentru ca m-am abtinut foarte mult. Sufar la fiecare tigara aprinsa si fumata de oamenii pe care ii iubesc. Si imi doresc foarte mult sa se lase. Si se vor lasa, stiu.

Multumesc Marius G. pentru sugestia acestei lecturi.