duminică, 24 noiembrie 2013

Decizii

Cand iei decizii niciodata nu iti dai seama atunci daca este cea corecta , cea buna sau nu. Stai, te framanti, iti faci mii de griji, iti pui mii de intrebari, faci milioane de scenarii, te gandesti daca nu ar fi mai bine sa ... faci altfel decat vrei sa faci. Si decizi. E ca si cum te-ai arunca intr-un zbor cu parasuta. Tu nefiind parasutist profesionist. Cunosti parasuta, ii stii toate manerele, stii ca a functionat si in alte zboruri in care te-ai aruncat. Ai o minima siguranta. Dar e factorul necunoscut "x" care poate interveni si orice se poate intampla. Si vine momentul cand te arunci.

Stii ca decizia a fost buna la destul de mult timp dupa ce ai luat-o. Cand te uiti inapoi si vezi ca de atunci pana in prezent nu ai murit, nu te doare nimic, esti intreg, in forta. Ba mai mult esti viu si vivace, ai pofta de tine si de viata, razi si te simti bine...cu tine. Si atunci si motivele care te-au condus la decizii, oricat de negative sau dureroase, se vad intr-o alta lumina.

Stii ca ai luat decizia buna cand nu-ti mai pui intrebarea: "De ce eu? De ce mie, Doamne?" Ba dimpotriva, vezi ca sufletul Ii multumeste Astazi lui Dumnezeu pentru tot: pentru durerea prin care a trecut, pentru focul ce l-a mistuit, pentru greul daruit, pentru toate lacrimile fierbinti care pana la urma nu au facut decat sa il spele de tot ce era murdar. Pentru ca in urma tuturor acestor daruri de greu te vezi astazi mai bun. Te vezi astazi mai puternic. Esti astazi mai bun si mai puternic decat inainte. Vezi ca astazi, stiind ce inseamna sa iti fie rau cu tine, nu vrei sa mai ajungi acolo asa ca ai alta grija de tine si de tot ce te inconjoara, de ceea ce iti intra sau iti intersecteaza viata.

Stii ca ai luat decizia cea buna cand vezi ca Astazi te uiti inapoi si nu ai regrete: nici pentru decizia luata, nici pentru ce a anticipat-o si nici pentru ce a precedat-o.

Deciziile pana la urma, nu sunt bune sau rele decat relativate la subiecti. Decizia buna pentru tine este, de cele mai multe ori, rea pentru altcineva. Dar cum nu traiesti viata altuia, ci in viata ta, deciziile tale te privesc. Si va veni momentul cand le vei privi si tu pe ele, retrospectiv, cum isi priveste un parinte copiii. Si ca unui parinte, nici una nu iti va fi mai prejos decat alta daca stii si simti ca ai facut cum si ce-ai putut tu sa faci mai bine.